Wat mag je verwachten van een Day-in-the-life sessie?

05.06.21

Day in the life | Fotografie | gezinssessies

Je gezin vastleggen zoals jullie zijn – of het nu voor twee of meerdere uren of een hele dag is – dat zijn mijn favoriete sessies. Of het nu voor foto’s of een familiefilm is. Day-of-the-life-sessies geven ruimte aan jullie als gezin en zorgen ervoor dat de camera na een tijdje wordt vergeten. En dat levert mooie authentieke beelden op. 

Tijdens een Day-of-the-life-sessie gaat alles z’n normale gangetje. Het is mijn job als fotografe om te observeren en foto’s te maken zonder attributen, poses en interventies. Het resultaat is dan ook vaak heel naturel en eerlijk. 

Hoe kan je zo’n sessie boeken?

Je kan kiezen tussen twee opties: een fotosessie: waarbij de focus ligt op het maken van fotografische beelden; of een filmsessie: waarbij de aandacht gaat naar bewegend beeld om achteraf te monteren. 

Wanneer je zo’n sessie wil boeken, doe je dit even door middel van het formulier op mijn website. Je krijgt hierna van mij een mailtje met een vragenlijst over je gezin. Dit helpt me om tijdens de sessie de belangrijkste momenten zeker vast te kunnen leggen. 

Wanneer je de vragenlijst invult, maak je ook meteen een afspraak voor een videochat. Ik praat niet zo graag aan de telefoon en zo’n videogesprek bezorgt me vaak meer informatie. Tijdens dit korte gesprek van een 20-tal minuten bespreken we de vragenlijst en je antwoorden en overloop ik even jou en mijn verwachtingen. Kwestie dat we op dezelfde golflengte zitten. Het is voor mij heel belangrijk dat je je comfortabel voelt bij mij en het ziet zitten om je huis open te stellen voor mij als fotograaf. 

Wanneer jullie er klaar voor zijn, leggen we tijdens het gesprek een datum vast. Ik stuur jullie een mail met een betalingsverzoek voor het voorschot om jullie datum te bevestigen. Wanneer het papierwerk gedaan is, ben ik helemaal klaar om me te focussen op jullie sessie.Een week voorafgaand aan de sessie betalen jullie het resterend bedrag zodat ik na de sessie direct aan de nabewerking kan beginnen. 

Wat kunnen we zoal doen tijdens een sessie?

Ik wil jullie graag in jullie eigen huis en tuin ontmoeten. Want daar zijn jullie als gezin op jullie best. Het is vooral belangrijk dat ik jullie kan fotograferen zoals jullie zijn.

Wil je toch enkele tips? Kies voor iets wat jullie graag samen doen. Werken jullie graag samen in de moestuin? Vind dochterlief het super om samen met jou koekjes te bakken? Doet je zoon niets liever dan samen met papa te voetballen? Kies dan voor zulke activiteiten.

De dag van de sessie

Bereid je voor voor de sessie – of juist niet. Het hoogste doel van de fotosessie is het maken van herinneringen voor later, voor jullie kinderen – niet om je volgers op social media te imponeren met een probere keuken. Al twee weken niet gestofzuigd? Wat maakt het uit… 

Wat je draagt, maakt wel degelijk uit. Matching outfits zijn iets voor tijdens formelere fotosessies. Wees jezelf en draag kleren waar je je comfortabel in voelt. 

Veel mama’s voelen zich ongemakkelijk door die enkele kilootjes die zijn blijven plakken na de zwangerschap of de vermoeidheid die zichtbaar is. Als ik terugdenk aan mijn foto-albums dan bedenk ik me dat ik me nooit bewust ben geweest van hoe mijn mama of papa er fysiek uitzagen op mijn kinderfoto’s (of in het echte leven). Het gaat om de connectie, het gevoel en de handelingen dat ik deze foto’s zo hard koester.

Laat je kinderen zichzelf zijn. Wanneer je je kinderen toont dat ze gewoon zichzelf mogen zijn, geeft hen dat zelfvertrouwen. Je mag je kinderen voorbereiden op de sessie (hier kan je lezen hoe), maar leg hen zeker geen beperkingen op.

Je zal me zien verschijnen in comfortabele kledij en schoenen. Ik maak het mezelf graag gemakkelijk om op de vloer te kruipen, in het gras te liggen of op een stoel te kruipen tijdens het fotograferen. Ik hou me graag aan jullie huisregels, dus zijn er dingen waar ik rekening mee moet houden dan hoor ik het graag.

Ik ben geen babysit. Tuurlijk mag je je kinderen even alleen laten met mij, maar ik focus me op het fotograferen. Ik zal alleen ingrijpen als er iets gevaarlijks kan gebeuren. Wanneer je kinderen dus slagroom aan de hond voeren of op de muren tekenen zal ik dit alleen maar vastleggen ;-).

Tijdens de sessie zal ik zeker praten tegen jullie; zoals een vriend zou doen als hij/zij bij jou op bezoek zou zijn. Dit helpt vaak om te vergeten dat ik aanwezig ben als fotograaf en helpt me bij het fotograferen.

Let vooral niet te hard op mij.

Na je day of the life-sessie

Ik begin zo snel mogelijk aan jullie foto’s. Sowieso maak ik binnen de 24 uur een backup zodat er niks verloren kan gaan. Het editten van een Day-in-the-life-sessie duurt ongeveer een 4-tal weken. Ik laat jullie zeker iets weten indien deze deadline door omstandigheden eventje niet haalbaar is.

Je ontvangt een link naar jullie online galerij (of Vimeo in geval van een filmsessie). Je kan daar favorietenlijsten aanmaken, foto’s voor een fotoboek oplijsten, foto’s downloaden en enkele fysieke artikels (bv. Prints) bestellen. Ik kan niet wachten op jullie reactie op de foto’s! Wanneer ik foto’s heb verzonden naar de klant ben ik altijd zo benieuwd wat ze er van vinden! Ik werk de foto’s met hart en ziel af en hoop dan ook steeds dat jullie er blij mee zijn.

Zijn er beelden die jullie liever niet online (website, social media) zien verschijnen, mag je dit zeker laten weten. Het is voor mij belangrijk dat mijn klant me kan vertrouwen en zich comfortabel voelt met wat ik online deel. Zo zijn situaties waarbij mama haar kind borstvoeding geeft, voor sommige moeders erg privé. Dan begrijp ik helemaal dat je datliever niet gedeeld ziet op social media.

De foto’s voor je album kan je aanduiden via de online galerij. Ik werk samen met enkele top-leveranciers die supermooie prints en albums hebben.

Ik vind een album heel erg belangrijk. Het is een fysiek item waardoor je steeds opnieuw kan bladeren en de herinneringen kan beleven. Daarom dat ik ze bij iedere day-in-the-life-sessie aanbied.

De toekomst

Voor mij zijn reviews en aanbevelingen van groot belang. Een geschreven review via mail, of op Facebook en Google helpt andere families om de juiste fotograaf te vinden voor hen.

Hier vind je meer informatie om een review te schrijven voor een fotograaf.

0 Comments