Families die de leukste day-in-the-life sessies hebben doen deze 6 dingen

24.06.21

Day in the life | Fotografie | gezinssessies

Terwijl de mini-sessies de blije en mooie fragmenten uit het echte leven tonen – de setting is er ook speciaal voor gekozen – gaat het bij day-in-the-life over ‘the real thing’. En dat kan soms een beetje ontmoedigend zijn.

Hier zijn enkele vaststellingen uit vorige sessies die duidelijk het verschil kunnen maken tijdens zo’n sessie.

#1 Ouders die kiezen voor een day-in-the-life hebben een andere mindset over wat een ‘mooie’ foto is.

Wanneer je geen perfectie nastreeft, maar juist authenticiteit wil, is het gemakkelijker om de controle los te laten. Je maakt je geen zorgen meer of je kinderen ‘het wel goed doen’ – ieder kind durft wel eens te mokken of ruzie te maken. En wanneer je die controle loslaat, komen de echte en mooie momenten vanzelf naar boven.

#2 Een sessie wordt gepland in de dagelijkse routine

Wanneer je als gezin bezig bent met zaken die je vaker (bijvoorbeeld wekelijks) samen doet, dan zijn kinderen zich minder bewust van de fotograaf in huis. Ochtend- en avondroutines zijn hiervoor heel geschikt. Het zijn ook meestal de momenten die de samenhorigheid binnen het gezin weergeven.

#3 De sessie gaat door op een vertrouwde plaats (voor de kinderen)

In je eigen omgeving – thuis – is vaak de beste plaats voor een day-in-the-life-sessie. Maar ga je wekelijks of maandelijks een dag naar zee, plan je een bezoek aan de grootouders: ook dit zijn leuke onderwerpen voor een day-in-the-life. Vaak helpt het om iets ‘om handen te hebben’. Zo wordt die camera snel vergeten.

#4 Er is genoeg tijd voorzien voor de sessie

 De alledaagse momenten vastleggen tijdens een day-in-the-life vraagt tijd. Hoe langer ik blijf bij een gezin, hoe mooier die momenten die ontstaan. Aan het begin van een sessie is iedereen zich nog vaak bewust van de camera – zeker bij kleinere kinderen is dit het geval. Zeker bij filmsessies is die langere tijd broodnodig zodat ik genoeg materiaal heb om het te monteren in een unieke familiefilm.

#5 Ouders maken zich geen zorgen over hoe ze er uit zien op foto

Veel mama’s voelen zich ongemakkelijk door die enkele kilootjes die zijn blijven plakken na de zwangerschap of de vermoeidheid die zichtbaar is. Als ik terugdenk aan mijn foto-albums dan bedenk ik me dat ik me nooit bewust ben geweest van hoe mijn mama of papa er fysiek uitzagen op mijn kinderfoto’s (of in het echte leven). Het gaat om de connectie, het gevoel en de handelingen dat ik deze foto’s zo hard koester.

Zo had ik eens een mama voor de camera die enkele professionele foto’s wou om haar zaak als thuisverpleegkundige te promoten. Ze wou flatterende foto’s waarom haar zwangerschapskilootjes niet zichtbaar waren.

Enkele maanden later kwam ik bij haar thuis voor een gezinssessie en besefte ze dat de emoties en het moment zelf veel belangrijker waren als perfecte foto’s van haar gezin.

Dat besef vond ik heel belangrijk. De herinneringen zijn belangrijk; en de foto’s zijn niet noodzakelijk bedoeld voor jouw volgende Facebook-profielfoto.

#6 Doe niet ‘alsof’

 De beste foto’s zijn foto’s waarop niet wordt nagedacht over ‘naturel overkomen’. Wees niet nerveus over gekke bekken trekken met de kinderen, of hen terecht wijzen wanneer ze overreageren. Kinderen vinden het juist leuk om deze foto’s voor later te hebben.

Nog even dit:

Voel je niet geforceerd tijdens een day-in-the-life sessie en laat je verwachtingen los. Foto’s van de alledaagse dingen zijn de meest waardevolle zaken die je je kinderen kan meegeven voor later.

0 Comments